2019 blev året hvor Zumo og Quintus virkelig fik mulighed for at vise sig fra deres bedste og mindst forstyrrende side og derved også vist os hvor forskellige de faktisk er. Men det blev også året for øget sundhed og året hvor de fik mulighed for at gøre sig mere uafhængige og selvstændige.

Vejen til firbenet frihed og selvstændighed går gennem kartelemmen

Lige inden sommerferien blev skudt i gang fik de deres helt egen kattelem med chip-lås.

Jeg valgte at få den sat i en rude, da min hoveddør ikke umiddelbart er til at save i og jeg relativt billigt ville kunne genindsætte en ny rude hvis de ikke ville benytte sig af kattelemmen. Pt glæder jeg mig over den lune vinter for der er ingen tvivl om at det kan mærkes når vinden står lige på. Hvis det bliver et problem må jeg løse det til den tid!

Kattelemmens funktioner

Da jeg selv er lidt af en kontrol freak og desuden pjattet med statistikker, valgte jeg en luksusmodel som ikke bare giver kattene sikkerhed, så vi ikke pludselig får ubudne gæster, men som også giver mig mulighed for at se al deres aktivitet på en app. På den måde kan jeg følge med i hvordan deres dagsrytme er. Jeg får på den måde en notifikation hver gang de går ind og ud, og skulle de vælge at benytte hoveddøren med os andre kan jeg manuelt registrere om de er inde eller ude.

Og selvfølgelig kan jeg også via denne App åbne og låse deres dør hvilket jeg ikke benytter særlig ofte men som kan være vældigt smart: når man som jeg selv i sidste uge sidder på jobbet og pludselig kommer i tanke om at det vil være smart at de begge er hjemme når der om nogle timer er afgang til dyrelægen (mere herom senere) er det en virkelig handy funktion.

Kontrol på godt og ondt – helbred

At jeg har så meget behov for kontrol over mine fritgående og selvstændige katte er også en udmærket anledning til bekymring.

Når jeg ved præcis hvad tid Quintus plejer at gå ud hver dag (og det ved jeg: deres dagsrytme er virkelig meget fast) bliver jeg også bekymret når jeg registrerer at han pludselig ikke bryder sin rytme og f.eks ikke går så meget ud som normalt.

Selvfølgelig er både Quintus og Zumos aktivitetsniveau som så mange andre husdyrs, meget styret af vejr og vind. Men det er også sket at netop det har været anledning til en mere omhyggelig gennemgang af deres lille korpus for sår, eksterne klør osv. Så der er bestemt også mange fordele.

Kattenes personligheder

Zumo på slap line

Efter at vi har fået installeret kattelemmen har det været virkelig skønt at opleve hvordan Zumo er blevet både gladere og mere aktiv. Jeg plejer at omtale ham som lokalområdets ukronede kattekonge fordi det er blevet tydeligt hvordan han patruljerer området og sætter de andre katte på “plads” samtidig med at han formår at vinde langt de fleste naboers hjerter med sin pipende miauen og stangen bue og gnide sig op ad alle der vil snakke, inklusiv naboens bomuldshund Gizmo: Hans aller bedste ven!

Zumo går ud 8-9 gange om dagen og er den i huset der sover længst. Tilsyneladende blot for at gå rundt om blokken og jage uvedkommende væk. Og så alligevel: Efter at han er blevet sin egen døråbner har han tabt sig 700 gram. Han har i skrivende stund den laveste vægt målt i de ca. 5 år han har boet hos os, og vejer nu “kun” 6,2 kg.

Quintus – enspænderen

Quintus er en enspænder. Han er en smuk og lidt specielt udseende kat med en usædvanlig tæt og blød pels som mange naboer og gæster gerne vil i kontakt med.

Men Quintus er ret sky og forsigtig. Selvom eller måske netop fordi han er en del yngre end Zumo er han set med mine øjne en kat der er i god kontakt med sine indre jagtindstingter. Han lader sig ikke lokke af kalden fra fremmede og kan ligge på lur efter egern og fugle i laang tid. Han er den eneste af de to der kommer hjem med sine bytter som spænder mellem alt fra mus, små fugle, solsorte, skader, og et egern. Zumo er kommet hjem med et afgnavet kyllingelår: et bytte er vel i bytte!

Quintus kommer ofte hjem med rifter over hele kroppen. Når han kommer hjem lægger han sig til at sove indtil næste runde. Hans døgnrytme starter omkring kl 4-5 hver dag hvor han tager på første tur.

Quintus er på samlet set ude i længere tid end Zumo men går kun ud 2-3 gange om dagen.

Når jeg starter denne blog med at skrive at vi får det bedste frem i dem vi holder af, er det simpelthen fordi jeg oplever at mine katte er blevet gladere kva deres selvstændighed som de har fået da deres kontrol over egen færden nu er blevet muliggjort. Og det er jo ikke anderledes end med alle andre: Når vi har vores frihed til at vælge, og kan komme og gå som vi har lyst, kan vi slappe af og være i nuet.

Mens hele denne tekst er skrevet på min mobiltelefon, har Quintus ligget på mit skød og småblundet mens Zumo er gået ud og er kommet ind igen flere gange.

Alle er tilfredse

Udvid min horisont: Lad mig høre hvad du tænker